Pregatirea copilului pentru vizita la clinica stomatologica

Uneori experientele neplacute pe care un copil le poate avea la stomatolog pot influenta intreaga conduita a micutului in raport cu aceste consultatii. De fapt, nici macar nu este nevoie ca acel copil sa fi avut o interactiune directa cu un stomatolog, este suficient ca acesta sa fi discutat cu prietenii, sa fi vazut o reclama sau un film sau sa anticipeze ca fiind neplacut si dureros sa mergi la clinica stomatologica.

Modul in care un copil vede interactiunea cu medicul este unul guvernat de anxietate: injectii, examene neplacute ale gatului si urechilor, recoltarea de sange pentru analize astfel incat este foarte posibil ca vizita la clinica stomatologica sa fie anticipata de catre copil ca fiind la fel de neplacuta. Rolul parintilor este de a sustine micutii in lupta lor cu propria frica, iar acest rol incepe inca de la varstele fragede cand copiii sunt invatati rutina periajului dintilor.

Iata cateva sfaturi practice:

Evitati sa certati copilul atunci cand arata frica in legatura cu mersul la clinica stomatologica, in fond sunt destui adulti care se tem de dentist. Pana la urma discutam despre un strain cu o masca pe fata, ce poarta manusi si se apleaca asupra copilului tinand in mana niste instrumente ce par infricosatoare – toate acestea in mintea unui copil de 4-5 ani care se joaca cu papusi si asculta povesti. Nu pare prea simplu de gestionat, nu?

Alegeti medicul stomatolog cu grija, de preferat alegeti unul care este specializat in lucrul cu copiii sau care are abilitati de a lucra cu ei. Valabil si pentru clinica stomatologica sau cabinetul ales, orientati-va catre cei ce ofera servicii personalizate pentru copii si asigura un cadru placut pentru consultatii.

Atunci cand sunteti intrebat de copil in legatura cu ce urmeaza sa se intample la stomatolog, dati raspunsuri, simple, clare, evitand pe cat se poate sa folositi cuvinte ca: durere sau injectie. Concentrati-va mai mult pe explicatii care sa arate cat de important este sa avem gingii sanatoase si o dantura puternica. In fond mereu putem apela la Domnul Iepure si la ai lui dinti sanatosi numai buni de rontait morcovi si legume. In felul acesta copilul va avea motivatia personala de a merge la clinica stomatologica.

Nu asteptati ca micutii sa prezinte o problema stomatologica mai complicata, incepeti inca de cand sunt mici cu sedinte de intretinere a igienei orale. Puteti merge in vizita intr-un astfel de cabinet chiar daca nu sunt probleme de rezolvat. Astfel copilul se poate familiariza cu locul, cu medicul stomatolog, cu scaunul din cabinet, cu instrumentele si mai ales cu sunetul specific, stiut fiind faptul ca cei mici dezvolta uneori fobii fata de zgomotele puternice. Asociatiile profesionale de specialitate recomanda ca prima vizita la clinica stomatologica sa fie in jurul varstei de un an urmata apoi de verificari din sase in sase luni.

Luati copiii cu voi atunci cand sunteti voi pacientii cabinetelor de stomatologie – astfel ei vor invata prin observare ce se intampla in cabinet. Acest sfat este valabil bineinteles pentru parintii care la randul lor nu se tem de dentist si nu devin nervosi cand au intalnire cu el.

Programati consultatiile la clinica stomatologica de regula dimineata cand copiii sunt ceva mai odihniti si mai dispusi sa exploreze experiente noi. In cazul copilul mult prea mic pentru a sta singur in scaunul de consultatii acesta poate sta in bratele unui parinte si astfel interactiunea cu medicul stomatolog va fi mai usor de acceptat. Pe masura ce copilul se va obisnui cu medicul si cu instrumentele din cabinetul stomatologic puteti renunta treptat sa il mai tineti in brate.

Mult succes!

Adaptare dupa: netdent.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *