Igienizarea protezelor fixe si mobile

Igienizarea lucrarilor fixe si mobile

Restaurarile protetice dentare, fie ele încrustatii, fatete dentare, lucrari protetice unidentare sau punti, proteze fixe, mobile sau mobilizabile, pe dinti naturali sau implanturi servesc in final prin restaurarea integritatii dentare la îmbunatatirea vietii pacientului. Pentru a beneficia de ele un timp cât mai îndelungat pe lânga profesionalismul medicului dentist si a tehnicianului dentar, e nevoie si de o participare activa prin ingrijirea acestora la domiciliu de catre pacientul purtator de restaurari protetice sau proteze.

Igienizarea lucrarilor protetice fixe

Periajul dentar este cea mai sigura si de încredere modalitate de îndepartare a placii bacteriene, iar la ora actuala dispunem de mai multe mijloace auxiliare sau suplimentare de igiena bucala care pot fi  folosite.
Un periaj corect, regulat cu ajutorul unei periute manuale sau electrice împreuna cu ata dentara si apa de gura trebuie sa fie rutina zilnica a igienei dentare a persoanelor cu restaurari protetice unidentare sau punti protetice. Pentru suprafetele interdentare dintre un dinte stâlp si dintele natural sau pentru curatarea zonei de sub corpul de punte (portiunea lucrarii dintre dintii stâlpi care au înlocuit dintii absenti) este obligatoriu folosirea unei ate dentare speciale numita superfloss.

Aceasta prezinta trei componente: un capat mai rigid, o portiune de ata dentara spongioasa asemanatoare unui burete si la celalalt capat ata dentara normala. Partea subtire ajuta la introducerea atei sub corpul de punte, iar cu partea spongioasa se curata foarte bine suprafata mucozala a corpului de punte (cea care se afla în contact intim cu gingia). Segmentul de ata normala ajuta la curatarea dintilor sanatosi. Tot aici se poate interveni si cu ajutorul periutelor interdentare, care sunt de diferite marimi si forme pentru a se preta la toate suprafetele interdentare.

Pentru o igiena completa se recomanda folosirea dusului bucal. Acesta este un dispozitiv care foloseste un jet de apa îmbunatatit? cu particole antiseptice sau apa de gura care orientat în zonele greu accesibile ajuta la îndepartarea resturilor alimentare. De asemenea relizeaza si un masaj gingival care stimuleaza circulatia.

Igienizarea lucrarilor protetice mobile

Lucrarile protetice mobile se pot scoate din cavitatea bucala de catre pacienti si se pot igieniza mult mai usor. Se recomanda spalarea lor dupa fiecare masa cu apa si o pasta speciala pentru proteze sau cu orice detergent lichid si cu ajutorul unei periute normale de unghii (nu se recomanda folosirea pastei de dinti pentru ca poate contine particule abrazive care vor zgâria proteza).

Atentie! Este obligatorie si igiena cavitatii bucale. Pentru pacientii edentati total este recomandata clatirea energica timp de 30 de secunde cu apa de gura, iar pentru pacientii cu dinti restanti se efectuiaza un periaj normal al dintilor.

Protezele mobile se introduc intr-un recipient cu apa in care s-a dizolvat o pastila efervescenta special cumparata din farmacie, de doua ori pe saptamana, iar pentru cei care dorm noaptea fara proteza trebuie sa o pastreze pâna dimineata in acest recipient. Aceste pastile dizolva placa bacteriana de pe proteza si previn depunerea tartrului.

Completarea igienei orale se face obligatoriu si prin igiena profesionala o data la 6 luni în cabinetul dentar.
„Fericirea nu înseamna nimic decât sanatate buna si memorie proasta”. Albert Schweitzer

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *