Cum scapam de frica de a merge la stomatolog

De unde vine frica de dentist?

Statisticile arata ca 80% dintre romani au probleme dentare, fapt care le creeaza disconfort fizic si psihic.
In mare parte aceste probleme se datoreaza slabei informari care duce la frica, amanare si idei preconcepute.
Chiar daca durerea devine insuportabila, multi dintre noi incercam sa evitam pe cat posibil o vizita la medicul stomatolog, ceea ce ne face sa recurgem la oricare alte solutii in afara de cea mai sigura si mai indicata: mersul la dentist.

Totusi, micile probleme legate de igiena orala sau usorul disconfort pe care il resimtim din cauza unei dureri de dinti, pe care de cele mai multe ori alegem sa o tratam singuri, se pot transforma in afectiuni mult mai grave care nu numai ca trebuie tratate exclusiv la recomandarea medicului stomatolog, dar ne pot afecta sanatatea orala in mod ireversibil.

Printre cauzele prin care apare frica de dentist, putem enumera cateva :

– Teama de durere
– Jena sau rusine despre aspectul si starea dintilor
– Experiente anterioare cu alti medici stomatologi
– Perceptia doctorilor ca fiind reci si care lucreaza fara sa tina seama de pacient
– Povestile auzite de la alte persoane privind experienta lor la stomatolog
– Sentimentul de neajutorare si senzatia ca dinti sunt deja distrusi si nu se mai poate face nimic
– Frica de ace si de medicamente
– Teama de durerile care ar putea surveni dupa trecerea anesteziei

Frica de dentist este rezultatul unei experiente anterioare mai mult sau mai putin traumatizante care si-a lasat amprenta asupra modului in care ne raportam la un control stomatologic facut intr-o clinica stomatologica. Poate fi vorba de un tratament dureros sau de proceduri care au creat un grad mare de disconfort, impactul fiind substantial mai puternic daca aceste experiente au avut loc in copilarie.

Experientele pe care altii le-au avut, pot determina o persoana sa se teama de o vizita la medicul stomatolog, chiar si atunci cand aceasta nu a trecut ea insasi printr-un eveniment de o astfel de natura, ceea ce face ca asteptarile de la un consult stomatologic sa fie privite intr-un mod negativ.

Frica de dentist poate ajunge uneori pana la o adevarata fobie, manifestata prin refuzul de a apela la un medic stomatolog, se poate asocia de multe ori si cu sentimentul de rusine, unele persoane considerand ca specialistul ii va mustra cu privire la modul in care isi protejeaza dantura de afectiuni.

Ce ai de facut atunci cand iti este frica de dentist ?

Pentru ca un pacient sa vina relaxat si cu incredere, este important sa ii se asigure confortul psihologic si sa aibe siguranta rezolvarii corecte a problemelor sale de sanatate dentara si fara durere.

Alegerea clinicii stomatologice potrivite este un pas foarte important de a scapa de frica de o consultatie la un medic stomatolog. Vizitati mai multi dentisti si alegeti-l pe acela care va indeplineste cel mai bine asteptarile, un medic stomatolog care va raspunde la orice intrebare, va explica in detaliu procedurile si tratamentele aplicate si va informeaza cu privire la riscurile si beneficiile acestora ar putea fi alegerea potrivita. In general un medic stomatolog care se comporta in acest fel arata ca ii pasa de oameni.

Pentru a spori increderea pacientilor, cei mai buni dentisti folosesc metode simple si enumeram aici doar cateva din aceste strategii:
– Explica in detaliu care va fi procedura si ceea ce va simti în curând pacientul si cat va dura operatia respectiva.
– Cer frecvent pacientului permisiunea de a continua.
– Se opresc atunci cand pacientul o cere
– Cauta sa incurajeze pacientul asigurandu-l ca totul este sub control

Daca sunteti în cautarea unui nou dentist, va sugeram sa fiti cinstit fata de temerile voastre inca de la prima intalnire. Inainte de a veni, cereti sa vorbiti cu medicul dentist despre temerile dvs. Daca acesta nu va intelege si va vorbeste in mod neutru poate ar fi necesar sa cautati un alt dentist.

Din experienta noastra si din sondajele efectuate, înainte si dupa cele mai îngrozitoare proceduri, tratamentul stomatologic efectuat de catre un medic dentist nu va fi la fel de dureros pe cat va asteptati sa fie. Cei mai multi dintre pacientii nostri au descoperit ca au anticipat mult mai mult disconfort prin ideea pe care o aveau despre ce ar urma sa se intample decât ceea ce au experimentat in mod real.

Pentru a elimina orice disconfort rezultat din tratamentele aplicate pe durata vizitei, exista si metode cum ar fi utilizarea anesteziei sau a sedativelor. Clinica noastra fiind dotata si cu un aparat special de inhalosedare ce implica respiratia protoxidul de azot printr-o masca purtata pe nas; ceea ce conduce la relaxare si la o stare de bine pentru pacient.

Mai mult, pentru cei carora le este frica de durerea pe care ar putea-o resimti dupa ce efectul anesteziei trece, specialistii de la clinca noastra de stomatologie recomanda analgezice.

La clinica stomatologica MidentStyle pacinentii clinicii noastre au parte de o atmosfera care ii ajuta sa scape de frica de dentist. In afara de stabilirea unui diagnostic correct, se urmareste crearea unui climat prietenos si confortabil cat mai aproape de oameni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *