Ce este o proteza scheletata?

Este un dispozitiv care inlocuieste dintii lipsa, legandu-se de cei restanti prin diverse sisteme de prindere si care poate fi indepartata de pacient.

Beneficiile pe care le ofera proteza scheletata:
-reda masticatia optima
-reda încrederea în aspectul tau fizic
-rezistenta în timp, gratie suportului din aliaj metalic
-confort la purtare
-imbunatatirea fizionomiei
-stabilitate excelenta la vorbit si mestecat
-aspect estetic incontestabil
-previne imbolnavirea tesuturilor restante ,migrarea dintilor restanti, dar si afectiunile parodontale
-previne problemele articulatiei temporo-mandibulare.

CÂND ESTE RECOMANDATA PROTEZA SCHELETAT?

La fel ca toate celelalte proteze dentare, si cea scheletata are situatii în care este recomandata sau în care ar trebui înlocuita cu un alt dispozitiv.

Atunci când pe arcada mai exista dinti, dar pozitia lor nu este favorabila pentru o proteza dentara fixa, medicul poate recomanda proteza scheletata.

De asemenea, aceasta poate fi o optiune buna si în cazul în care nu se pot realiza implanturi dentare din motive de sanatate.

Care este designul unei proteze ?
O proteza scheletata se va intinde pe gingie, os, cerul gurii si pe dintii ramasi.
Are diverse sisteme de prindere pe dinti, printre care crosete turnate, capse, telescoape, culise.
Dintii folositi sunt din acrilat (plastic) sau ceramica (mai rar), iar baza protezei are o parte metalica care este acoperita de acrilat roz. (pentru a imita gingia)

Importanta designului este sa previna imbolnavirea tesuturilor (gingii, dinti, mucoasa orala), depunerilede placa dentara si acumularea resturilor alimentare la marginile ei.

Perioada de acomodare

Va dura putin timp pana pacientul se va obisnui cu noua proteza. Este un corp strain pentru care trebuie sa se adapteze receptorii din cavitatea bucala.

Ea se va mai putea ajusta in zonele unde preseaza pe os prea mult, sau daca dintii limitanti prezinta sensibilitate, orice modificare se va efectua doar in cabinet sau in laborator, proteza nu trebuie fortata sub nicio forma.

La inceput vor fi consumate mai mult alimente moi, semisolide, iar masticatia trebuie efectuata pe ambele parti ale gurii pentru echilibru. Dupa ce aceasta perioada de acomodare trece, pacientul va fi mai increzator si multumit cu noua proteza.

Intretinerea unei proteze.
1) Importanta este mentinerea unei igiene corecte a protezei si a dintilor ramasi.
2) Tesuturile se vor adapta odata cu purtarea protezei; uneori gingia se poate retrage, moment in care material mai poate fi adaugat pentru a nu lasa alimentele sa patrunda sub proteza. Protezele rezista ani de zile, dar cand modificarile in timp nu mai pot fi corectate, atunci ea trebuie inlocuita.
3) Trebuie indepartate depozitele de placa, alimente, pete de pe proteza.
4) Se periaza intreaga proteza cu o periuta cu perii de duritate medie.
5) Nu se manevreaza de elementele care o tin pe dintii ramasi.
6) Se va igieniza deasupra unui recipient cu apa pentru a preveni spargerea in cazul alunecarii.
7) Exista paste speciale cu care se iginizeaza proteze, pe baza de tablete efervescente, substante antibacteriene (pastele de dinti obisnuite sunt prea abrazive). In lipsa acestora se poate folosi sapunul.
8) Cand nu sunt purtate se pastreaza intr-un pahar cu apa pentru a nu se deshidrata si astfel sa-si modifice forma initiala.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *