Profilaxia cariei dentare

Caria dentara este un accident care apare dupa eruptia dintilor în rezultatul contactului direct al alimentelor cu suprafata dintelui, rolul principal revine hidratilor de carbon (zaharului) si ca atare, un efort profilactic eficient trebuie îndreptat în aceasta directie. Profilaxia cariei dentare urmareste asigurarea starii de sanatate a cavitatii bucale si cuprinde un complex de metode care duc la cresterea rezistentei tesuturilor dure dentare si combaterea factorilor agresori cariogeni.

Un factor important în profilaxiea cariei dentare are alimentatia rationala, care cuprinde masuri profilactice prenatale (pana la nastere) si post natale (dupa nastere). Profilaxia prenatala asigura o buna dezvoltere a organismului copilului, precum si a aparatului dento-maxilar, printr-o alimentatie complexa rationala a gravidei cuprinzînd proteine, hidrocarbonate, grasimi, vitamine si saruri minerale cu o valoare calorica medie de circa 3000 calorii pe zi.

Regimul alimentar al gravidei trebuie sa fie bazat pe produsele lactate, produse din carne si peste, oua si îndeosebi legume si fructe. Femeia gravida trebuie sa duca control strict si asupra starii de sanatate a cavitatii bucale. Sa viziteze medicul stomatolog în prima si a doua jumatate a graviditatii si în caz de necesitate numaidecît sa asaneze cavitatea bucala. Nu în zadar se zice: “ Printr-o cavitate orala sanatoasa într-un organism sanatos.

În aceasta etapa de dezvoltare a copilului este necesar de a asigura pentru femeia gravida  un echilibru neuro-endocrin, prevenirea bolilor infectioase, intoxicatii cronice si în general o viata igienica. Dupa nastere ar fi foarte bine daca alimentatia copilului ar fi bazata pe laptele matern macar timp de 6 luni. În cazul alimentatiei artificiale alaturi de laptele de vaca este neceesar de a adauga zeama din sucurile de fructe si legume.

Între 1 – 14 ani este etapa în care se termina mineralizarea dintilor permanenti. La începutul acestei etape se va supraveghea ca masticarea sa se faca în bune condirii cu folosirea alimentelor mai dure. Efortul de masticatie a painii tari, fructelor si legumelor determina si o buna autocuratare – îndepartarea depunerilor moi de pe suprafetele dentare.

Trebuie supravegheate si functiile de respiratie, fonatie, deglutitie. Necesarul de calorii în aceasta etapa ajunge pîna la 2500-2600 calorii pe zi. Aportul considerabil apartine glucidelor si parsial lipidelor si proteinelor. Dintre sarurile minerale cel mai important este calciul. Se dezvolta si necesitatile de vitamina D, A, C si vitaminele din grupul B.

Alimentatia adolescentului, vîrsta cuprinsa între 14 – 20 de ani prezinta cresterea ratiei calorice ajungand la 3200-4000 calorii pe zi, se asocieaza si cu cresterea cantitatii de legume si fructe consumate (13-17% din valoarea calorica a ratiei alimentare) si de produse cerealiere (20-48% din valoarea calorica).

Alimentatia adultului constituie un consum energetic de 3000-5000 calorii pe zi si corespunde o crestere a consumului de glucide, dar este necesar ca glucidele sa nu depaseasca de 5 ori cantitatea de lipide si proteine si sa fie consumate sub forma de amidon, glicogen, celuloza. Se recomanda restrictie la consumul de dulciuri în special cele lipicioase. Acestea asociate cu lichioruri folosite între mesele principale sau cînd se da copilului o bomboana înainte de culcare, numai la cîteva minute dupa depunerea dulciurilor pe dinti se produc acizi organici capabili de a produce leziuni de decalcifiere (distrugere) a dintelui în aproximativ 90 minute. Se recomanda consumul de dulciuri o singura data pe zi la masa principala.

Una din metodele cele mai eficiente în profilaxie a cariei dentare reprezinta curatarea artificiala care se realizeaza prin periaj dentar prin utilizarea pastelor, pulberilor si a apelor de gura. Pastele de dinti sunt substante complexe care au rolul de a curata suprafetele dentare, atît prin actiune abraziva, cît si prin actiune de igiena. Periajul dentar trebuie sa înceapa de la vîrsta de 3 ani. Pana la aceasta vîrsta copilul este învatat si urmarit sa-si clateasca gura dupa fiecare masa. Periajul dentar trebuie sa fie facut dupa fiecare masa în special dupa masa de seara. În cazul sîngerarii gingivale periajul nu va fi întrerupt, dar se va efectua cu atentie fara lezarea mucoasei gingivale.

Mai putin se folosesc apele de gura deoarece ele au o actiune de curatare redusa. Ele mai mult au un efect de dezodorizare, calmare, usor antiseptica. Se mai cunosc si mijloace secundare de igiena bucala cum ar fi: scobitorile si atele dentare, dar trebuie sa fim foarte atenti  la folosirea lor un timp mai îndelungat deoarece provoaca si atrofii ale papilei (gingiei) inter-dentare cu formarea spatiului respectiv care devine un loc de depozitare al resturilor alimentare. Se mai folosesc gumele de mestecat care combat formarea placii bacteriene. E mai bine a le folosi numai dupa masa.

Vizitele la clinica stomatologica si discutiile cu medicul stomatolog ajuta la pastrarea unei sanatati orale bune.

Straduiti-va sa îndepliniti aceste cerinte si numaidecît veti avea un zîmbet frumos si sanatos.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *